О критичким текстовима и њиховој (зло)употреби

Једном приликом био сам непријатно изненађен запазивши мој чланак на глобалној мрежи: био је преобучен у сасвим ново рухо. Промењен му је наслов и садржао је потпуно супротан закључак од оригинала, али је тело текста са заиста специфичним фразама које сам само у њему употребио мени ипак било препознатљиво. Довитљиви потписник-плагијатор је прибегао copy-paste технологији уз зналачко касапљење оригинала. Да ствар буде занимљивија, аутор је познати активиста једне странке. Нисам реаговао, претпостављам да је реч о честој појави, а будући да oвакви текстови немају било какву научну претензију, не треба ни очекивати навођење оригинала као референце. Уосталом, тек тада би постало јасно да је цео мој чланак био употребљен као предложак. Према томе, no hard feelings.

Међутим, недавно је други мој текст – иначе дистрибуиран посредством уредништва сајта Српског културног клуба (СКК) с којим већ дуже време искључиво сарађујем – наведен као референца у уводу образложења једне нове иницијативе на нашем политичком небу, о чијој припреми ни СКК ни моја маленкост нису били обавештени. То би неког неупућеног читаоца могло навести на помисао о некаквој мојој заверолошкој „умешаности“ у поменуту причу.

У чланку о коме је реч, Пролазно време несуђене „Српске листе“, критички сам прозборио о одлуци руководства трију странака, ДСС, СРС и Двери, да на изборе изађу самостално. Једнима се то моје размишљање могло допасти, другима не, а неко трећи се могао и позвати на њега промовишући сопствене циљеве. Уосталом, она изрека о два Србина и три странке није случајно измишљена. Међутим, поента овога што сада пишем је у нечем другом. Тај чланак није био замишљен као промоција неког новог политичког чистунства у стилу „све постојеће странке су подједнако рђаве, зато нам је потребно нешто ново“, али с друге стране не могу ни да утичем на било кога да чланак чита и тумачи како сâм жели и да га ставља у контекст који њему одговара.

Будући да, супротно већини која одлучује изборе, гласам пре свега за одређене идеје, док су ми људи који их спроводе у другом плану, на наредним изборима свој глас даћу управо поменутим странкама, можда заокружујући све три (у рукама ћемо имати више листића, за парламентарне, локалне и председничке изборе). О томе ћу коначну одлуку донети непосредно пре гласања. У сваком случају, нећу заокружити никог изван поменуте тројке.

Гласајући за садашњу аутентичну опозицију – ДСС, СРС и Двери – слутим да тиме подржавам и опозицију у наредном парламенту (прескочи ли се цензус). Овим странкама дајем глас, али не и carte blanche. Владу ће судећи по свему формирати неке друге снаге, оне које Србију воде у безалтернативно беспуће евроатлантског вазалства, са свим ризицима даљег територијалног комадања земље, праћеног новим уценама. Да опозиција неће проћи добро види се и по томе што је тајкунски капитал заобилази – предизборна кампања је изузетно сиромашна, а за поједине странке готово да не постоји. Тајкуни непогрешиво знају на кога се ваља кладити: измерите минутажу политичко-пропагандних порука на телевизији и број билборда на улицама и све ће вам бити јасно.

После избора би сви досадашњи политички, економски и социјални трендови лако могли бити настављени, с могућом тенденцијом погоршања. Ипак, од снаге будуће опозиције зависиће много. Та опозиција је и програмски и кадровски далеко од идеалне, но то је наша реалност. Перфекционизам и политичко чистунство се на неком месту морају зауздати. Бојкот избора је заправо гласање за status quo. Зато треба изаћи на изборе и гласати по савести.

Враћам се на тему. Оног тренутка када објавимо неки текст он постаје део јавног простора који понекад подсећа на јавну кућу. Његова судбина је неизвесна и може бити пуна неочекиваних авантура. Наша одговорност се протеже само до садржаја текста, а његова будућа (зло)употреба је ван нашег домашаја. Амери би по свом обичају после свега крајње „мудро“ поентирали – shit happens.

О Стефан Душан

Књиге су хладни, али поуздани пријатељи.
Овај унос је објављен под Колумна и означен са , , , , . Забележите сталну везу.