О националним порталима

Дуге летње жеге намећу конзумирање лакше сварљивих тема. Уосталом, ако (најзад разрешену!) епохалну српску дилему – да ли ће владу формирати ДС или СНС, или ће нам можда бити досуђена застрашујућа велика коалиција – пребацимо у сликовиту „осуђеничку терминологију“, добија се језгровито питање облика „да ли да те вешам или да те стрељам? “. Нисам превише склон тражењу одговора на таква питања, стога нека ми на овом месту буде дозвољено да скрушено цитирам Светог мученика Вукашина: „само ти синко ради свој посао“.

У условима меке окупације и њој саображеног медијског мрака посебан светионик (треба да) представљају патриотски портали – места на којима можеш да пронађеш запретену истину о Србији данас. Зато сам одлучио да, у стилу неког рачунарског часописа, тестирам пет портала који на мом претраживачу глобалне мреже заузимају прва места међу изабранима. Тест који следи је наравно потпуно субјективан. Поред моје редовне занимације – нервирања другосрбијанаца, напредњака и осталих латиничара – циљ овог теста је да пружи смернице за напредак уистину драгоцених патриотских енклава у времену развоја и раста значаја Интернета.

Критеријуми

1. Називање ствари правим именом

Многе теме од круцијалног значаја по Србију на контролисаним mainstream медијима се систематски прећуткују. Сматрам да је у условима медијске блокаде без преседана изузетно важно постојано указивање на право стање ствари. Цар је, заправо, већ одавно го. Међутим, ту „голу“ истину треба отворено и правовремено саопштити аудиторијуму.

2. Изглед сајта

Естетика се ни овде не може занемарити, премда у примењеном систему бодовања не игра одлучујућу улогу.

3. Учешће у „пројектима“

Овде имам у виду два мени позната „пројекта“: (1) „Вук Јеремић је патриота у редовима издајника“ и (2) „напредњаци су патриотска опозициона странка“. Као што пажљивији читалац може приметити, „пројекат напредњаци“ доноси више негативних поена: штета коју Јеремић може нанети Србији (све и да свесно или несвесно пристаје да у томе учествује) мања је од последица које ће оставити владавина напредњака. Напомињем и да је ФСЈ „отворено“ близак ДСС-у, што му код мене не доноси негативне поене.

4. Необјављивање текстова другосрбијанских аутора

Када отворим неку страницу на Интернету осећај треба да буде веома сличан пуштању омиљене радио станице. Наиме, не желим да слушам турбофолк! Искључивање радио станице све док скаредно натпевавање не прође представља неудобну и монотону работу. А ако неко баш жели да прати другосрбијанску мисао, постоје сајтови који су специјализовани за теме типа „Срби су наравно криви за све“; њихове називе нећу наводити.

5. Ћирилица

Ћирилица је писмо српског народа. Двојезичност портала (још једна заоставштина титоизма) доноси им поен минуса. Људи који не разумеју ћирилицу те портале не треба ни да посећују.

6. Објављивање искључиво ћириличних коментара читалаца

Сви тестирани портали објављују и латиничне коментаре. Дакле, нико од њих се не усуђује да уведе просто правило: прихватају се само коментари написани ћирилицом. Стога су сви у овом бодовном систему изједначени. Радикални искорак у правцу ћирилице донео би им чак три додатна поена. Верујем да је такав помак могућ у времену које је пред нама. Било би то једно елегантно „збогом“ тзв. западној браћи и њиховим малициозним коментарима (све док не науче српско писмо!) и другосрбијанцима који због сопствене патологије одбијају да користе ћирилицу. А добродушни изговори коментатора попут „немам ћириличну тастатуру, користим пословни рачунар“ и слично – не прихватају се. Постоји више решења за оне који немају инсталирану ћирилицу на рачунару, а желе да је користе. О овом нешто више на крају текста. (*)

7. Остало („бонус“)

Неке особине поменутих портала не могу се подвести под најмањи заједнички садржалац. Стога сам одлучио да те, сасвим различите ставке, групишем. Детаљније о овом својеврсном бонусу пишем у поглављу које следи.

Пласман портала

Васељенска ТВ

Највећи број „десетки“ убедљиво сведочи о квалитету који доноси овај витални и борбени портал. Под „бонусом“ у конкретном случају имам у виду доследно називање Косова и Метохије правим именом – „окупиране територије“. Да је само ово учињено, висок пласман био би загарантован. Ове бодове нисам сместио у рубрику Називање ствари правим именом, јер бих у том случају Васељенској због праведности морао доделити дванаест поена. Овај портал нам на најбољи начин доказује да је и у овако тешким временима могућ висок степен самоиницијативе и креативности.

Српски културни клуб (СКК)

Високо друго место СКК је заслужио пре свега искреношћу и ентузијазмом који освајају. Међу наведеним порталима СКК представља оно што се приликом оцене квалитета неког производа на енглеском често зове best value for money, другим речима, уз релативно мала улагања постигнуто је заиста много.

НСПМ и Видовдан

Има нечег симболичног у заузимању истог места за ова два угледна портала, нажалост већ дуже време будући у међусобном „рату“. НСПМ негује претерану модерацију, што иритира и наводи на помисао о скривеним мотивима. С друге стране, Видовдан је заузео истакнуто место у „пројекту напредњаци“. НСПМ добија бонус за изванредну рубрику Вести, прецизније за подрубрику Фото-вести. А Видовдан награђујем за сјајне рубрике Историја, Традиција и, нарочито, Култура – са одличним текстовима Саше Гајића.

Фонд Слободан Јовановић (ФСЈ)

Умереност и пробирљивост што их негује овај изузетни портал некоме ће заличити на прокажени елитизам. На овој адреси могли су се прочитати неки од најбољих текстова у периоду меке окупације. Издвајам свакако Корисни идиоти и колапс Србије Љубомира Кљакића, изузетан оглед који је потом прерастао у (прећуткивану) књигу. Управо ту је и промовисан термин који понајбоље описује стање у коме се налази Србија – мека окупација. Можда сам у овом оцењивању најнеправеднији био управо према ФСЈ. Међутим, овај портал треба да тежи већој комуникабилности и формама које су боље прилагођене могућностима што их пружа глобална мрежа.

Закључак

Из свега наведеног могу се извући савети за даљи развој националних портала: промовисање националних симбола, међу којима српско писмо свакако има истакнуто место, прекид међусобних „ратова“, одустајање од „пројеката“ и прекомерне цензуре, мање бесмислене националне кукњаве, више самоиницијативе и позива на конкретне акције. Олако посезање за „пројектима“ доводи нас до болне тачке – питања финансирања. И поред свега, национални портали остају драгоцена места у условима неслободне Србије.

——————–

(*) Примера ради, на адреси http://mylanguages.org/serbian_cyrillic_keyboard.php налази се потпуно функционална виртуелна ћирилична тастатура. Треба само знати како се неки текст копира и „лепи“. А за оне којима је и ово компликовано, на адреси http://www.google.com/transliterate/serbian постоји опција „транслитерације“ – куца се латиницом, без коришћења слова с дијакритичким знацима („кукице и квачице“), а добија се ћирилични текст.

О Стефан Душан

Књиге су хладни, али поуздани пријатељи.
Овај унос је објављен под Колумна и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.

6 реаговања на О националним порталима

 1. Повратни пинг: Сумрак Пројекта напредњаци | stefandusan

 2. Повратни пинг: Стефан ДУШАН: Сумрак Пројекта напредњаци – Српски културни клуб | Српски културни клуб

 3. Повратни пинг: Стефан ДУШАН: Сумрак Пројекта напредњаци | ФБР МОНИТОР

 4. Ria каже:

  …….“А за оне којима је и ово компликовано, на адреси http://www.google.com/transliterate/serbian постоји опција „транслитерације“ – куца се латиницом, без коришћења слова с дијакритичким знацима („кукице и квачице“), а добија се ћирилични текст.“
  Pišite latinicom, zašto ne!!! A onda je prebacite na …Koja hipokrizija!!!!
  Jadna je kultura koja se ograničava, kojoj se propisuje, određuje, još jadniji onaj koji to čini. Ne zavaravajte se, svi oblici totalitarizma su isti, bez obzira na šta se pozivaju. Taj problem nije samo politički. On, totalitarizam, duboko se kosi sa ljudskim bićem koje. Birate merila, promovišete ih jedinima i po njima sudite. Ko Vam uopšte daje za pravo da sudite? Ko Vam daje za pravo da sudite delu sopstvenog naroda koji ne koristi ćirilićno pismo?
  Strašno.

  • Нисте морали баш толико да се хвалите сопственом однарођеношћу, али добро…

   • Ria каже:

    Vidite kako grešite! Ne sudite po formi, crkva je u srcu. Ima je ili nema.
    Hvale vredna je činjenica da ste pustili komentar.
    S poštovanjem

Затворено за коментаре.