Штап или шаргарепа? О природи данашње издаје Србије

BetrayalДок издаја отаџбине кулминира изградњом граничних прелаза тамо где им место никада не може бити, а хапшења тајкуна служе као најобичнија димна завеса пред очима дезоријентисаног народа, неверицу прате све чешћи јавни изливи чуђења и запитаности. Синиша Љепојевић следећим речима сажима такве дилеме: „Зато је једно од кључних питања зашто они воде овакву косовску политику. Да ли су у питању њихове личне обавезе према странцима, или страх због ранијих грехова, уцене, или…“

Тако је још у својој завршној речи на суђењу у Хашком трибуналу Војислав Шешељ устврдио како је Тому Николића сломила оптужба да је деведесетих у једном славонском селу „побио неке бабе“. Уплашивши се хашке инквизиције, Тома је од Карлобага, Огулина и Вировитице брзином муње стигао до позиција крајњег еврофанатизма и оданости западним непријатељима Србије. Истом приликом Шешељ је, одлично познајући двојац пребега, упозорио и да ће Николић и Вучић признати Косово. Било како било, данас је управо Николић перјаница издаје, уз Вучића и Дачића.

Авај, поред поменутог „трилинга асова“ у велеиздаји учествују све странке које чине владину већину. Томе треба додати да данашња (анти)српска скупштинска опозиција, у лику Чедомира Јовановића, Вука Драшковића, или Драгана Ђиласа, те бројних жреца Друге Србије, аплаудира фаталним потезима нове власти. Дакле, нису у питању само три имена; без обзира што одговорност свакако не може бити подједнака, ради се о значајном броју ништарија на разним позицијама. Будући да не поседујемо потребне информације које би осветлиле те психолошке профиле, можемо само да нагађамо шта у сваком појединачном случају стоји иза одређених ставова и поступака. Међутим, не слажем се да природа њихове издаје за патриотску јавност треба да буде „једно од кључних питања“ и покушаћу то да образложим у наставку ових редова.

Савремена Србија је темељно урушено и унесрећено друштво. Сведоци смо вишедеценијске негативне селекције која је на политичку сцену Србије избацила најгори људски талог. Због тога морални, способни и талентовани млади стручњаци, чије би учешће у политици много значило за ову измучену земљу, од исте беже као ђаво од крста. Тако комплетан српски естаблишмент творе људи без основног морала, повезани латинском крилатицом similis simili gaudet (сличан се сличном радује). Овим свеопште пропадање Србије добија своје логично унутрашње образложење.

Владајућу српску политичку елиту махом чине недовршене, незреле, слабе личности. (Погледајте само последње медијске наступе Дачића или Вучића. Чућете несувисле, недржавничке и самопоражавајуће изјаве, праћене замуцкивањем и бројним фројдовским омашкама. Осећа се да ни сами не верују у своје речи.) Такве личности се лако одају у ситуацијама које су за њих на неки начин екстремне. Депеше Викиликса су права слика и прилика српске политичке класе. Стога, без обзира да ли је у питању лакомост на обећање какве награде, уплашеност због ранијих грехова, или изложеност уцени, реакција таквих особа биће у основи истоветна: пригрлиће се неетичко становиште. Ово значи да можемо комотно занемарити природу почетног импулса издаје, јер занимају нас пре свега последице које осећамо на својој кожи, а оне су једнозначне и рађају се у одбацивању основних етичких норми, те следственом противнародном деловању.

Другим речима, испитивање скривених мотива владајућих ниткова само нам одузима време и енергију, завлачећи нас на странпутицу. Последица реализованих почетних импулса издајника – били они скривени у оном што тај олош у својој свести доживљава као „награду“ или „избегавање казне“ – јесте пустошење Србије. Јасно је да погубни резултати њиховог деловања и треба да буду у искључивом фокусу родољубиве јавности. Напослетку, њихова доказана спремност на издају је више него довољан разлог да целокупној однарођеној политичкој булументи једном за свагда гласно поручимо – одступите, одлазите! Боље милом него силом.

О Стефан Душан

Књиге су хладни, али поуздани пријатељи.
Овај унос је објављен под Колумна и означен са , . Забележите сталну везу.

3 реаговања на Штап или шаргарепа? О природи данашње издаје Србије

 1. noviinternet каже:

  “ o значајном броју ништарија на разним позицијама“ – Volim kad se nazovu pravim imenom!

 2. Правилно гледање.
  Дубоко залажење у мотиве доводи до несналажења у замршености политичких, економских и личних односа, подстицаја и подређености, те само збуњује и одвлачи од закључака који су неопходни да би се слика правилно перцепирала. Дјела су јасна и иако донкле може да се разговара о динамици односа моћи која намеће и савијање кичме, између осталог, то савијање кичме може да се оправда само ако неки крајњи исход иде у корист Српства и ако се кичма не савије толико да усправљање престане бити могуће. Е, ова власт је кичму већ савила толико, и већ сад се не виде показатељи да ова власт не ради за интересе страних завојевача. Значи, не да постаје јасно да не раде за Српство, него постаје беспредметно с лучем тражити ситнице у дјеловању које би нас навеле на закључак да власт није потпуно у служби страних интереса, потпуно и намјерно штетећи српским.
  Ја лично сам био спреман да не будем видовит него да сачекам јасне показатеље, тј. да им дам прилику и надао сам се помаку бар по неким питањима гдје би помак бар показао да је у питању морање а не велеиздаја. Пошто свакако нисам могао ништа промијенити, могао сам себи приуштити да будем стрпљив и да се надам. Јасно је да наде неће бити оправдане. Вријеме је да се повуче граница и да се јасно каже да је ова власт границу велеиздаје прешла.
  Вријеме је и да се схвати да постојеће политичке опције у Србији, и оне на власти и оне у опозицији, у овом облику не представљају препреку империјализму који убија Српство, а оне најјаче му чак помажу.

 3. У једном од ранијих текстова, „Пето јеванђеље“, настојећи да разумем сву мотивацију актуелног односа власти према Косметском (и ЕУ) питању, запитао сам (не) само себе, није ли иста, негде далеко од Отаџбине, П(р)освећена (иницирана) спознајом недоступном Народу.
  Наравно, то не може бити оправдање, већ само могуће објашњење.
  Идемо даље.

Затворено за коментаре.