Избори 2014: зашто су Срби поново масовно гласали за сопствене џелате?

Glava kao kl soljaОво није једна од оних постмортем анализа којима ћемо бити засути ових дана. Будући да сам о недавно завршеним изборима писао пре њиховог одржавања, ред је да овим написом дам коначну оцену.

Још једном, зашто Срби гласају овако како гласају?

Одговор лежи превасходно у тесној спрези између тешке злоупотребе масовних медија (телевизија је ту најважнија) и веома рђаве образовне структуре становништва. Додуше, ни масовну аморалност, која се попут канцера шири Србијом, не треба занемарити.

Још једном дајем податке о образовању становништва Србије. Готово половина грађана Србије има завршену само основну школу, а по броју факултетски образованих људи налазимо се на дну листе Европе. Независно од формалне школске спреме, више од милион људи у Србији је функционално неписмено.

Нико не тврди да је образовање некаква „улазница“ за патриотизам, како изгледа читају (и спочитавају) неки моји критичари. Поента се крије на сасвим другом месту. Наиме, необразован човек је својеврсна tabula rasa (неисписана табла). Он је потпуно немоћан да се одупре упорној пропаганди. Његова могућност критичког сагледавања света око нас равна је нули. Стога пропагандисти гебелсовског кова, који чврсто држе телевизију, имају неограничену власт над њим. Агресивна кампања напредњака је најбољи доказ ове тезе. Чак и потпуне бесмислице попут Београда на води погодиле су циљ и донеле нове гласове.

Управо завршени избори показују право стање ствари у Србији. Да се разумемо, због ужасне злоупотребе медија избори нису били фер. Али, опозиција је пристала на таква правила игре и учествовала на таквим изборима. Тиме опозиција губи право да се накнадно буни.

Александар Вучић, савремени лажни цар Шћепан Мали, пронашао је рецепт за владање Србијом. Чврста контрола над свим тајним службама, телевизијом и таблоидима омогућује му да и без политике побеђује на изборима. „Борба против корупције“ је изузетно ефикасна парола, чија главна функција је да непрестано одјекује у главама необразоване светине. Само мали број људи ће се упитати шта се иза тога заиста крије.

Србија улази у нову фазу меке окупације, у којој читав састав Народне скупштине ради за интересе западних сила. Велики новац је уложен у одржавање ове вишегодишње окупације (пре свега у медије и стратешки распоређене невладнике). Запад веома паметно води ову игру, чије крајње последице могу бити потпуни слом и нестанак српског народа и његове државе. Излаз из агоније се не види.

О Стефан Душан

Књиге су хладни, али поуздани пријатељи.
Овај унос је објављен под Колумна и означен са , , , . Забележите сталну везу.